Op de Amsterdamse Zuidas werd dinsdag 24 mei 2016 de oplevering gevierd van kantoorgebouw ‘The Pavilion’. Architectenweb kreeg een rondleiding door Powerhouse Company. “We wilden een stoer en eenduidig ontwerp maken.”


Gelegen tussen de gesloten bouwblokken van Oud-Zuid en de hoogbouw van de Zuidas, ondergaat de Fred. Roeskestraat in Amsterdam momenteel een metamorfose. Enkele jaren geleden werd hier het Geert Groote College uitgebreid naar ontwerp van SeARCH. Schuin er tegenover werd een kantoorpaviljoen naar ontwerp van Monk gerealiseerd.

In de straat zijn verder zowel een groot appartementengebouw als een nieuwe kantoorgebouw in aanbouw. En dan wil de Rietveld Academie, die in de straat gevestigd is, ook nog gaan verbouwen. De Zuidas, zo concludeerde een van de ontwikkelaars op de opening, komt deze kant op.

Optillen kantoorvolume
De rij kantoorgebouwen, waar The Pavilion onderdeel van is, ligt aan de zuidzijde van de straat, tegen de Rooms Katholieke Begraafplaats Buitenveldert aan. De beschikbare kavel voor het gebouw was klein, vertelt projectarchitect Paul Stavert van Powerhouse Company, wat een uitdaging vormde, omdat er ook nog een schakelstation voor Liander en parkeerplaatsen op het maaiveld gerealiseerd dienden te worden.

De oplossing van het architectenbureau hiervoor was om het kantoorgebouw op te tillen en deze als transparante doos bovenop een kleine, gesloten basis te ontwerpen. In die basis is het schakelstation van Liander ondergebracht, toegankelijk via een ‘onzichtbare’ deur. Verder zijn hier enkele dienende ruimtes voor het kantoorgebouw ondergebracht. Naast dit gesloten blok zijn, verdiept, enkele parkeerplaatsen gerealiseerd.

Breed zicht op de straat
De kantoorverdiepingen zijn vanuit de basis toegankelijk via een transparante hal, van waaruit een stalen wenteltrap naar boven leidt. Boven ontvouwt zich vanaf de verdiepingen een breed zicht op de Fred. Roeskestraat. Door zijn noord-oriëntatie kon de glazen gevel aan de straat verdiepingshoog en zonder zonwering uitgevoerd worden. Echt maximaal uitzicht dus.

Op nadrukkelijk verzoek van de Rooms-Katholieke Begraafplaats Buitenveldert is de zuidgevel van The Pavilion een stuk geslotener. De begraafplaats wilde niet dat de werknemers aan deze zijde op de graven zouden uitkijken, omdat dit bijvoorbeeld bij een begrafenis ongemakkelijk zou zijn. Powerhouse Company heeft de ramen aan deze zijde daarom van een hoge borstwering voorzien. Vanuit de kantoren wordt het zicht zo richting de kruinen van de bomen en de verderop gelegen toren op de Zuidas gedirigeerd.

386385

Een vleugje Mies
Tegenover alle architectonische statements in de straat, wilde Powerhouse Company een sterk gebaar maken, legt Stavert uit. De kern daarvan wordt gevormd door het grote kader dat de transparante kantoorverdiepingen omarmt en het zicht naar het noorden en zuiden richt. “In deze eclectische omgeving wilden we een stoer en eenduidig ontwerp maken”, vertelt hij. Naast het gesloten blok, waar het kader op rust, komen op het maaiveld nog spiegelende wanden. Op het moment van oplevering moesten die nog afgemaakt worden.

Met zijn helderde kader, strakke vliesgevel, spiegelende wanden en natuursteen accenten doet The Pavilion ergens aan het vroege werk van Mies van der Rohe denken. Stavert legt uit dat het bureau op zijn eigen manier op het werk van dergelijke architecten voortbouwt, maar dat het ontwerp op zichzelf staat. “We wilden gewoon een mooi gebouw maken.”

Het 1.800 vierkante meter grote kantoorgebouw The Pavilion is ontwikkeld door All-In Real Estate in samenwerking met Being Development en architectenbureau Powerhouse Company. Het gebouw is verkocht aan Warburg HIH Invest en wordt verhuurd aan Makerstreet, waarbij Liander de gebruiker is van het schakelhuis.

Wanneer het gebouw en de buitenruimte komende zomer helemaal zijn afgerond, zal het project met een uitgebreidere set aan foto’s op Architectenweb.nl gepresenteerd worden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s