Community bankers van de Rabobank zijn geen gewone bankiers: ze werken embedded tussen de ondernemers die financiële hulp kunnen gebruiken.

Blousje, spijkerbroek, gympies… het is niet de outfit waarin je de gemiddelde bankier verwacht. Edwin van de Wijngaard en Jeroen Brouwer zijn dan ook geen gewone bankiers. Zij noemen zich ‘community bankers’. Je vindt ze meestal niet in het ‘gewone’ Rabobankkantoor, maar in de wandelgangen en op de werkplekken van bijvoorbeeld bedrijfsverzamelkantoor ‘Spaces’ aan de Amsterdamse Zuidas. Want daar zitten hun klanten, internationale start-ups en scale-ups.

Community bankers is een term die Van de Wijngaard en Brouwer zelf hebben bedacht. Het beschrijft naar hun idee het beste wat zij doen. Van de Wijngaard: “Wij begeven ons op plekken waar veel mensen zijn met een gemeenschappelijk doel – community’s dus. De flexkantoren van Spaces zijn daar mooie voorbeelden van. Hier zijn allerlei jonge ondernemers aan het werk die open staan voor samenwerking en kennisdeling, start-ups die op zoek zijn naar de juiste ingangen om hun bedrijf verder te brengen, scale-ups die verder willen bouwen aan hun geesteskind.”

Coöperatie en community
Binnen een community staan samenwerking, wederkerigheid en gedeeld succes centraal. Daarin lijkt de community sterk op de klassieke coöperatie. Het is dan ook niet zo vreemd dat juist op het gebied van community banking de Rabobank koploper is. Wel is de rol van de bank anders dan vroeger: in plaats van de grote geldverstrekker is de bank veel vaker één van de financiers en vooral de regisseur van de samenwerking.

Rabobank is founding partner van Startup Fest Europe dat van 20 t/m 28 mei plaatsvindt. Meer weten wat Rabobank kan betekenen voor ondernemend Nederland? Ga naarwww.rabobank.com/innovatie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s