Amsterdam kan over een jaar met twee profclubs de voetbalcompetities ingaan. AFC uit Buitenveldert heeft zich gekwalificeerd voor de Tweede Divisie. Vandaar uit kunnen (voormalige) amateurclubs doorstoten naar de Eerste Divisie, de op één na hoogste voetbalcompetitie van Nederland. AFC gaat het komende jaar de strijd aan met 17 andere clubs, waarvan ook Koninklijke HFC (uit Haarlem) en Jong AZ (uit Alkmaar) uit Noord-Holland komen. Naast Jong AZ stromen ook de jeugdteams van Sparta, FC Twente en Vitesse op het niveau van AFC binnen.

Opmerkelijk is dat vanaf volgend jaar de tweede club van het Gelderse Groesbeek (De Treffers) op hetzelfde niveau speelt als de tweede club van Amsterdam.

AFC heeft een roemrijke geschiedenis. De club werd in 1895 opgericht en speelde in haar beginjaren op een terrein dat tussen het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan lag. De bijnaam van de club werd al snel The Reds, een verwijzing naar de (rood-zwarte) tenuekleuren. AFC werd in 2014 algemeen amateurkampioen van Nederland. De club werkte haar thuiswedstrijden toen al ruim 40 jaar in Buitenveldert af. Het aantal toeschouwers bereikte daar nooit dezelfde hoogte als bij de divisiekampioenswedstrijden die AFC in de jaren ’40 in het Olympisch Stadion trok. Bij een beslissingswedstrijd om het kampioenschap van de tweede afdeling tegen KFC (uit Koog aan de Zaan) kwamen 43.000 toeschouwers.

AFC zal de thuiswedstrijden in het seizoen 2016/2017 voor hooguit 2.000 toeschouwers spelen, de capaciteit van het stadion op Sportpark Goed Genoeg.

Bron: inzuid.amsterdam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s