Van de ruim 300 Nederlandse adressen die in de Panama Papers staan, bevinden zich er 52 in Amsterdam, waarvan veel op de Zuidas.

Om 20.00 uur maandagavond plaatste journalistiek onderzoekscollectief ICIJ gegevens online van 214.000 firma’s in belastingparadijzen. De publicatie volgt op een maand van onthullingen in internationale media. Die zijn gebaseerd op de gelekte administratie van juridisch adviseur Mossack Fonseca in Panama.

Het aantal Nederlanders dat maandagavond in de database terecht is gekomen, is niet precies vast te stellen. Sommige namen staan er dubbel in, en de namen van ex-NS topman Bert Meerstadt en voetballer Clarence Seedorf ontbreken als het filter ‘Netherlands’ wordt toegepast op de brij aan data. Het gaat in elk geval om enkele honderden landgenoten, waarvan de meesten geen bekende namen zijn.

Dat zij in de Panama Papers voorkomen wil niet meteen zeggen dat ze de fiscus oplichten. Tegelijkertijd is het tamelijk onaannemelijk dat een hovenier, een budgetcoach en een websitebouwer om andere redenen een firma in een belastingparadijs opzetten.

52 Amsterdamse adressen
In totaal zijn er zo’n 322 Nederlandse adressen gepubliceerd. Die hoeven niet per se gelinkt te zijn aan Nederlandse staatsburgers, het kan ook zijn dat ze door buitenlanders worden gebruikt.

Amsterdam komt veruit het vaakst voor, 52 keer. Een flink aantal daarvan bevindt zich op de Zuidas, maar er zitten ook grachtenpanden op de Keizers-, Prinsen- of Herengracht tussen. Opvallend zijn ook adressen van een appartement op IJburg, een bovenwoning in De Pijp en Nieuw-West en een loods in het Westelijk Havengebied. Ook op Schiphol bevinden zich vijf adressen.

Bron: Het Parool

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s