Het meest besproken Tweede Kamerlid op de Zuidas is ’rode ridder’ Henk Nijboer. De 33-jarige Groninger zoekt in de beste PvdA-traditie de financiële sector nadrukkelijk op. Jammer voor bankiers en private equity: Hij hoopt dat nog jaren te blijven doen.

De financiële crisis is veroorzaakt door een ongezonde sector. Roekeloosheid, de verkoop van onverantwoorde producten en veel te lage buffers bij kwetsbare banken. „Ik heb me daar bewust op gericht,” zegt Nijboer, die nog niet tevreden is.

Zijn de buffers nu hoog genoeg?

„Nee, die 4% is een eerste stap. We moeten richting 10%. Uiteindelijk moet een aandeelhouder opdraaien voor verliezen van banken, niet de belastingbetaler. Dat laatste is in Nederland met ABN Amro en SNS Bank wel gebeurd. En ING had ook miljarden steun nodig.”

Is de mentaliteit in de sector onvoldoende veranderd?

„Ja, neem de recente redenering over de bankbelasting. Bankiers willen daar nu weer vanaf. Maar banken zijn onderbelast. Een gewone ondernemer betaalt btw. Banken niet. De bankenbelasting is een bijdrage aan de maatschappij. ’Ja maar het stapelt, het remt onze inkomsten’, klagen ze dan. Ja, een ondernemer verdient ook meer als hij geen btw betaalt. Verzekeraars betalen ook assurantiebelasting. De redenering lijkt te zijn dat je als bank niet tot dezelfde samenleving behoort.”

U maakte accountants een compliment?

„Accountants hebben ondermaats werk geleverd, en tijd gekregen om zelf orde op zaken te stellen. Die kans hebben ze gepakt. Dat verschilt nogal van bankiers en verzekeraars. Die belijden de makkelijke dingen met de mond, maar verzetten zich maximaal tegen woekerpolissen of compensatie voor derivaten die ondernemers zijn aangesmeerd.”

Accountants zijn ook goed in fiscaal advies, zie de Panama Papers.

Fiscalisten die streven naar minimale belasting voor klanten, gedragen zich verwerpelijk. We hebben verdragen om dubbele belasting te voorkomen. Als je dat misbruikt om nul belasting te betalen, ben je onethisch bezig. Er is een discussie in de beroepsgroep nodig. En we gaan mazen in de wet dichtschroeien.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s