In het turbulente zakendistrict van de Zuidas in Amsterdam wordt mediteren langzaam daily business. Steeds meer trainers bieden in de businesswereld hun mindfulness-trainingen aan. Hierbij gaat het niet alleen om het verminderen van stress, volgens trainer Olga van de Velde van Mindfulbizz. Je leert om helder te blijven in een hectische werkomgeving.
Bussiness-lui met blote voeten in kleermakerszit op de grond. Met dit schrikbeeld wordt direct korte metten gemaakt. “Je zit gewoon op een stoel en mag je pak en nette schoenen aanhouden”, zegt mindfulnesstrainer Olga van de Velde van Mindfulbizz. Het bedrijf biedt meditatie op de Zuidas zo laagdrempelig mogelijk aan. “We willen af van dat zweverige idee van meditatie, want mediteren is helemaal niet zweverig.”

Prestatiecultuur

Van de Velde ziet meditatie als belangrijk middel voor een gezond bedrijfsleven. “Ik zie dat jonge mensen op de Zuidas snel opgebrand zijn. Dat is zo zonde. Ze beginnen vol passie en ambitie aan een nieuwe baan en raken zichzelf op een gegeven moment kwijt in de hectiek. Juist omdat ze zo gedreven zijn, lopen ze een groot risico op een burnout. Daarbij is de cultuur op de Zuidas gericht op beter presteren en meer winst behalen. Dan heb je dus zowel van binnenuit als van buitenaf een enorme drive om steeds maar door te gaan.”Twee mindfultrainers van Mindfulbizz hebben voorheen als consultant op de Zuidas gewerkt en de hectiek zelf ervaren. Van de Velde: “Zij vertellen wel eens dat ze destijds nachten door werkten en dan grappen maakten van: ‘ach, slapen kan je ook als je dood bent’. Sommige bedrijfsculturen zijn keihard.” Het gevaar kan zijn dat mensen in de gejaagdheid vanuit een beperkt bewustzijn handelen. Ze staan onvoldoende stil bij keuzes die ze maken en welk effect deze hebben op anderen, de wereld en of het milieu. Van de Velde: “We hopen dat werknemers een moreel kompas ontwikkelen in de training en vanuit een groter bewustzijn leren te handelen.”

Nuchtere vorm van mediteren

De trainingen trekken allerlei soorten mensen. “Sommige mensen weten al wat meditatie is en vinden het fijn om dit regelmatig in te zetten. Grappig is dat zij soms een collega meenemen die het ook wel een keer willen proberen. Daar merk je vaak veel onwetendheid bij. Ik hoor wel eens opmerkingen als: “Jeetje, dan zit je daar en dan is iedereen stil. Goh, wat kom je dan snel tot rust.” Naast de positieve geluiden, hoort  Van de Velde ook nog steeds brommende sceptici. “Een leidinggevende huurt ons wel eens in om een introductie-workshop te geven aan een team. Dan hoor je mensen wel eens zeggen: ‘Het is dat de baas dit georganiseerd heeft, maar anders zat ik hier niet.’ Ik probeer diegene er dan van te overtuigen om het gewoon te ondergaan en te kijken of het iets voor je is. Het kan ook zijn dat het niks voor je is.”

Emotionele intelligentie

Mediteren, dat is toch voor gestresste mensen? Zeker niet alleen. Stress-management is belangrijk, maar het sleutelwoord is het vergroten van je ’emotionele intelligentie’ om stress juist te voorkómen. Maar wat is dat precies, emotionele intelligentie? Je zit druk te werken achter je bureau als een collega jou om hulp vraagt. Je hebt eigenlijk helemaal geen tijd. “Sommige worden dan kattig en reageren geprikkeld op de vraag. Anderen mensen hebben de neiging om in zo’n situatie altijd maar ‘ja’ te zeggen”, zegt Van de Velde. “Wij proberen mensen te leren om op dit soort momenten je bewust te worden van je emotie: Oke, ik word gestresst van deze vraag. Adem in, adem uit en denk na over het beste antwoord, voordat je direct een respons geeft. Mindfulness is daarmee dus geen doel op zich, maar een mooi middel: voor persoonlijke- en organisatie ontwikkeling!”Bron: De Telegraaf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s