“Voetbal verbroedert”, weet directeur Jolanda Hogewind van het Amsterdamse Calvijncollege. Vorige week speelden advocaten, bankiers en consultants van de Amsterdamse Zuidas voor de zevende keer een straatvoetbaltoernooi met haar scholieren. De verschillen vallen weg.

Het initiatief voor het straatvoetbaltoernooi kwam zeven jaar geleden van Ruben van Zwieten. Hij zette De Nieuwe Poort op, huis voor ontmoeting en inspiratie op de Zuidas, en nam contact op met Hogewind. Sindsdien voetballen de Zuidassers en de vmbo’ers jaarlijks met en tegen elkaar. Vorig jaar speelden haar leerlingen ‘uit’ op de Zuidas. Dit jaar thuis in de spiksplinternieuwe sporthal van hun spiksplinternieuwe gebouw, vertelt een hoorbaar trotse Hogewind. “Het was fantastisch.”

Nieuwe verbindingen

Waarom het Calvijncollege dit doet? “Het gaat om verbinden. Wij doen op school veel om leerlingen maar ook anderen aan elkaar te verbinden. We willen hun wereld groter maken en er ook voor zorgen dat er in de samenleving verbinden ontstaan die misschien niet zo voor de hand liggen. Zoals bankiers en advocaten van de Zuidas die voetballen met vmbo-leerlingen van Nieuw-West.”Één van de jaarlijkse hoogtepunten is de loting, waarbij de teams worden gevormd. “Het niveau is hoog. Ook bij de Zuidassers. Maar dit is iets waarbij onze leerlingen kunnen excelleren.”

Fairplay-prijs

Nieuw dit jaar waren de twee momenten in het programma waarop de deelnemers elkaar iets vertelden over hun omgeving. De Zuidassers kregen van leerlingen een rondleiding door het nieuwe Calvijncollege waarbij ze informatie gaven over het onderwijs en de rol van de school in de wijk. Andersom vertelden de professionals wat over hun bedrijf. Beide momenten werden afgerond met een vragenronde. Waarom ziet het gebouw van het Calvijncollege er bijvoorbeeld uit zoals het eruit ziet? Wat organiseert het Calvijn voor de omgeving? Of: Wat is de corebusiness van dit bedrijf op de Zuidas? Juiste antwoorden telden mee voor punten voor de Fairplay-prijs.

Iedereen betrokken

Elk voetbalteam kreeg een docent als host, de wedstrijden werden gefloten door Calvijnleerlingen die de opleiding Juniorscheidsrechter van de KNVB volgen, leerlingen maakten hapjes en serveerden die uit en anderen mochten met een professionele journalist meelopen en schreven een stukje over het toernooi.

Verschillen vallen weg

“Hun wereld wordt groter en de deelnemers krijgen meer kennis van elkaar”, ziet Hogewind. “En de verschillen vallen weg: je bent gewoon aan het voetballen.” Henk Spaan schreef in het Parool trouwens nog een mooi stukje over het toernooi, vertelt ze. En de hoofdprijs? Dat is een wedstrijd bijwonen in de Arena. In de skybox van een van de Zuidas-deelnemers.

Bron: www.verus.nl

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s