Midden op het Zuidplein in Zuidas staat sinds deze week een verrassend nieuw object waar de gemiddelde Zuidasser niet makkelijk aan voorbij loopt. Het spierwitte paviljoen is een tijdelijk kunstobject dat speelt met het besef van tijd, plaats en ruimte van de bezoeker. Het werk, ‘Untitled 2016’, is van de Kroatisch-Nederlandse kunstenaar Tomo Savic-Gecan in een bijzondere samenwerking met het Van Abbemuseum in Eindhoven. Door de plaatsing van het kunstwerk midden op het Zuidplein creëert het object ontmoeting, nieuwsgierigheid en gesprek. Untitled 2016 is tot en met 24 juli geopend van dinsdag tot en met zaterdag tussen 12:00 en 18:00 uur.
Het witte paviljoen is een duidelijk aanwezige architecturale vorm in de openbare ruimte van Zuidas, die je als bezoeker kunt betreden. Eenmaal binnen blijft de te verwachten kunstbeleving echter uit: de ruime is leeg, er hangt niets en er gebeurt niets. Althans, dat lijkt zo. Savic-Gecan staat bekend om zijn werken waarin op het eerste gezicht niet veel te zien is, maar waar wel degelijk iets aan de hand is en waar diepere betekenissen in te ontdekken zijn.
Tomo4
‘Untitled 2016’ van de Kroatisch-Nederlandse kunstenaar Tomo Savic-Gecan

Onzichtbare krachten

Er zijn haast onzichtbare krachten aan het werk in de lege white cube op het Zuidplein. De ruimte verandert namelijk heel langzaam en subtiel, qua verlichting, temperatuur en vorm. Middels een ingenieus en verborgen mechanisme bewegen de muren naar voren en achteren, verandert het licht en wisselt de temperatuur met 1 graden celsius. Deze fysieke veranderingen zijn een vrije vertaling van de lichamelijke ervaringen van museumbezoekers in het Van Abbemuseum in Eindhoven. Door middel van draadloze sensoren zijn lichamelijke veranderingen gemeten zoals ademhaling, huidtemperatuur, hartslag en transpiratie waardoor de gemoedstoestand van de museumbezoeker nauwkeurig kon worden geregistreerd tijdens het bekijken van de collectie hedendaagse en moderne kunst.Tomo2
Van binnenuit het kunstobject

Tijd, plaats en ruimte

In ‘Untitled 2016’ zijn de kunstwerken die je als bezoeker op indirecte wijze kunt beleven elders gelokaliseerd, ongeveer 120 km van Zuidas vandaan. Bovendien zijn ze op een ander tijdstip bekeken. Dit spel met tijd en plaats en ogenschijnlijke lege ruimtes is kenmerkend voor het werk van Savic-Gecan. Zo maakte hij eerder onder andere een white cube in Parijs en in Bergen, Noorwegen (‘Untitled 2010’), waarbij de hoeveelheid bezoekers in de ene ruimte een directe invloed had op de dimensies van de ruimte 1200 km verderop.Tomo3
Bezoekers in het kunstobject tijdens de openingHet vertalen en verplaatsen van lichamelijke ervaringen en bewegingen in relatie tot kunst in een muterende architecturale ruimte werkt bevreemdend en roept allerlei reacties en vragen op. Vragen over de rol van de omgevingsfactoren op kunst, de betekenis van kunst en met name over de belangrijke rol van de bezoeker daarin, die deze rol bewust of geheel onbewust op zich neemt.Het kunstproject is geïnitieerd en mogelijk gemaakt door Zuidas, Gemeente Amsterdam en de bestuurscommissie Zuid.’Untitled 2016′ van Tomo Savic-Gecan (Zagreb, 1968) is te zien t/m 24 juli 2016 op het Zuidplein, voor de ingang van Station Zuid. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 12.00 – 18.00 uur.

Bron: Gemeente Amsterdam
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s