Brexit kan goed nieuws betekenen voor ons fiscale vestigingsklimaat. Nu de Britten de EU de rug toekeren zullen multinationals met een Europees hoofdkantoor eerder kiezen voor Nederland.

Dat verwacht de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs. Als „gateway to Europe” is Nederland straks „veel meer de aangewezen plek dan Londen”, zegt Bartjan Zoetmulder, fiscalist en partner bij Loyens & Loeff aan de Zuidas.

Ook in een analistenrapport van ING wordt gerept over „een positief tintje voor Amsterdam”. De verwachting is dat „grote dienstverleners” hun activiteiten op termijn zullen verplaatsen. Dat gebeurt niet meteen, maar is bijvoorbeeld aan de orde bij het verlengen van een huurcontract of het bouwen van een nieuw kantoor, voorspelt de bank.

De afgelopen jaren vochten Amsterdam en ’the City’ elkaar fiscaal de tent uit. Met belastingvoordeeltjes dansten zij om de gunst van met name Amerikaanse multinationals. En dat pakte niet altijd in het voordeel uit van Nederland. Zo verloor ons land recent nog het Europees hoofdkantoor van Starbucks aan Londen.

Toch speelt Nederland onvoldoende in op kansen nu multinationals zich massaal heroriënteren op hun taksplanning, vindt Zoetmulder. „Bedrijven willen nu alles op één plek omdat steeds meer fiscale constructies via belastingparadijzen maatschappelijk worden afgekeurd. Daar spelen onze buurlanden op in, met kortingen op de vennootschapsbelasting, maar wij doen niets.”

Bron: De Telegraaf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s