Er moeten snel nieuwe kantoren bijgebouwd worden, ook zonder dat vooraf al huurders zijn aangetrokken. Anders zit de gemeente Amsterdam over twee jaar met een groot tekort aan ruimte, waarschuwt vastgoed  vastgoedadviseur CBRE.  ‘Dat is slecht voor de economie.’ Vijf vragen over de kantorenmarkt in Amsterdam.

graphic-vastgoed-4444444444

Een kantorentekort? Er was toch juist leegstand?

Wie Rudolf de Boer van vastgoedadviseur CBRE hoort waarschuwen voor een kantorentekort, moet even met de ogen knipperen. Tekort? De kantorenmarkt wordt toch juist geplaagd door een alsmaar oplopende leegstand? ‘Ja dat was de afgelopen jaren het geval. Maar in Amsterdam loopt die leegstand inmiddels zo hard terug dat er over twee jaar een tekort dreigt te ontstaan’, zegt De Boer.

Veel oude kantoren zijn getransformeerd tot hotel, studentenflat op appartementencomplex. In 2015 kreeg maar liefst 245.000 m2 een nieuwe bestemming, in 2014 was dat 117.000 m2, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur JLL.

Door de aantrekkende economie en het aantrekkelijker maken van kantorenlocaties worden ook steeds meer lege kantoormeters verhuurd, ook in voorheen impopulaire gebieden zoals Sloterdijk en Zuidoost Arena. In Sloterdijk is vorig jaar 44.400 m2 uit leegstand verhuurd. ‘Als je die lijn doortrekt is het niet meer dan logisch dat daar over twee jaar net zo weinig ruimte is als nu in het centrum of aan de Zuidas’, zegt De Boer. Daar ligt de leegstand rond een ‘gezonde’ 5%. Tekenend is dat de tophuren in Sloterdijk beginnen te stijgen.

Wat zijn de gevolgen als er daadwerkelijk een tekort ontstaat?

‘Het is ongelofelijk belangrijk voor de economisch ontwikkeling van Amsterdam dat bedrijven hier goede kantoorruimte kunnen vinden’, zegt De Boer. Hij wijst erop dat Amsterdam door de Europese Commissie is uitgeroepen tot hoofdstad van de Europese innovatie. ‘Als je innovatieve start-ups wilt kunnen blijven aantrekken, moet er wel betaalbare kantoorruimte zijn. Voorheen konden deze bedrijven vaak goedkoop terecht in leegstaande kantoren. Dat wordt lastiger nu de huurprijzen op meerdere plekken stijgen.’

Ook bestaat de kans dat grote internationale bedrijven niet naar Amsterdam komen. ‘Dat zou ongelofelijk zonde zijn’, zegt Van Leersum. ‘Amsterdam kan de ambitie om grote bedrijven weg te lokken uit Londen dan ook wel op de buik schrijven. Die bedrijven willen vaak op de beste plekken zitten, zoals de Zuidas en het centrum. Daar is het nu al moeilijk om grote ruimtes van meer dan 5000 m2 te huren.’ In groot Amsterdam is de leegstand nog wel 12,9%, maar die is heel verspreid over de stad. Voor bedrijven die al gevestigd zijn in Amsterdam wordt het lastig om uit breiden.

Hele verhaal bij het Financieel Dagblad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s