Sommige gebouwen zijn zo slim, dat je ze ‘computers met dak’ kunt noemen. Ze zitten vol met technologische snufjes om het gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken en de efficiëntie te verhogen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die detecteren of een ruimte wordt gebruikt, zoals in The Edge op de Zuidas.

Er bestaan tegenwoordig apps waarmee collega’s elkaar kunnen vinden in het gebouw, en er zijn apps waarmee makkelijk een vrije ruimte of werkplek te vinden en te boeken is. Maar daar blijft het niet bij. Volgens een rapport van IDC Energy Insights, dat vorig jaar verscheen, zijn toonaangevende organisaties over de hele wereld bezig om intelligente gebouwen te evalueren en te implementeren. “Slimme gebouwen zijn tot 2017 de grootste gebruikers van Internet of Things”, gelooft Bettina Tratz-Ryan, research vice president bij Gartner, een onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector. Want waarom zou een gebouw of ruimte verwarmd moeten worden als het pas over een aantal uren wordt gebruikt? Waarom staan er lichten aan als er geen beweging in een ruimte is?

edge1

THE EDGE

De ontwikkelaars van The Edge hebben het zeer goed begrepen. Het duurzame kantoor van 40.000 m² op de Zuidas voldoet aan de eisen van BREEAM-NL duurzaamheidscertificering. Het scoort zelfs een uitzonderlijk percentage van 98,4.

De zesduizend lichten in The Edge zijn als dat zou kunnen hoogbegaafd. Ze hebben een sensor die beweging, licht, temperatuur en infrarood meet. Hierdoor hebben beheerders inzicht in het gebruik van het gebouw, wat leidt tot energiebesparing en efficiëntie. Op basis van data is het bovendien mogelijk de intensiteit van het gebruik te monitoren. Als een ruimte leeg is, worden lampen bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld, en wordt ventilatie tot een minimum beperkt. Als een gebruiker de ruimte betreedt, worden ze weer ingeschakeld. Als de gebruiker andere wensen heeft en bijvoorbeeld meer licht wil in de ruimte, kan diegene dit aanpassen door middel van een app. Omdat de sensoren detecteren of een ruimte gebruikt is of niet, kan bijvoorbeeld de schoonmaakintensiteit worden bepaald.

De gevel aan de noordelijke kant van het gebouw is van glas, en de gevel aan de zonkant bestaat uit zonnepanelen die de felle zon weren. De zonnepanelen leveren bovendien genoeg energie om smartphones, laptops en elektrische auto’s van stroom te voorzien. De zonnepanelen op het dak leveren energie voor de koel- en verwarmingssystemen in het gebouw. Regenwater wordt gebruikt voor de toiletten en om de planten op het ecologische terras vochtig te houden. De binnenplaats is het hart van het gebouw. Secundaire lucht uit de kantoren wordt naar de enorme open ruimte geleid, van waaruit deze het gebouw verlaat.

akzonobel202

AKZONOBEL CENTER

Het kantoor van AkzoNobel, ‘s werelds grootste verf- en coatingsonderneming, staat er al sinds 2008, en geldt als een van de voorlopers van de slimme gebouwen. In het gebouw dat zich tevens aan de Amsterdamse Zuidas bevindt, wordt met een kantoorapplicatie gewerkt waarmee werknemers vanaf hun mobiel allerlei zaken zelf kunnen regelen. Denk dan aan een app met bewegwijzering, een agendafunctie en een gps-functie om collega’s te lokaliseren. Deze laatste functie is echter uitgeschakeld in het gebouw. Duurzaam aan het pand is de klimaatgevel die op een slimme manier gebruikmaakt van daglicht, zonnewarmte en luchtverversing om hetbinnenklimaat te beheersen. Daarnaast is het hele dak bedekt met PV-cellen.

Slimme software
Simaxx (tot voor kort Monavisa) heeft een platform ontwikkeld dat gebouweigenaren inzicht geeft in de prestaties van hun gebouw. Het platform kan data van allerlei verschillende bronnen in een gebouw – zoals klimaatbeheersing, zonnepanelen of een slimme meter – uitlezen en analyseren. Daarmee kan de exploitant of eigenaar zijn gebouw ‘sturen’ op bijvoorbeeld energieverbruik, luchtkwaliteit en verlichting. De software, die het gebouw 24 uur per dag in de gaten houdt, wordt inmiddels in meer dan 200 Nederlandse gebouwen gebruikt. Simaxx wist in deze gebouwen het energieverbruik met gemiddeld 20 procent naar beneden te krijgen, terwijl het binnenklimaat voor de ‘bewoners’ aantoonbaar comfortabeler én gezonder is.

a.s.r.
Dit jaar werd het hoofdkantoor van a.s.r. heropend. Na een renovatie van een aantal jaren, werd het pand van de verzekeringsmaatschappij 56% energiezuiniger dan het was. Het ontving eind juni het predicaat ‘Meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland’ van BREEAM.

Bron: RenovatieProfs

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s