Zie ze lopen, staan, zitten. De kwartetten, trio’s, duo’s en een enkele eenling in stemmig pak op de Amsterdamse Zuidas. Ze lopen hun schaduw achterna of erop vooruit, maar zelden springen ze eroverheen. Dat doe je niet als loyale bankier, advocaat of fiscalist die gewoon zijn of haar dagelijkse werk doet. Dat gewone dagelijkse werk gebeurt niet alleen omdat het moet, maar vooral ook omdat het kan, trouw als de lunchwandelaars zijn aan hun professie en werkgever, aan het systeem dat ze nu eenmaal van haver tot gort kennen.

Wat zou hierover nadenken betekenen? Eruit stappen? De wereld verbeteren van binnenuit? Op zekere hoogte is dat een gemakkelijker vraag dan beneden. Van boven beschouwd heeft ieder individu zijn of haar eigen, met een beetje geluk gewetensvol, alter ego, waaraan uiteindelijk ontsnappen onmogelijk is. Zou het? In hoeverre zijn deze ‘Zuidassers’ zich bewust van hun plaats en impact in de wereld?

Voor zijn serie Zo Zuidas fotografeerde Peter Boer, werkzaam voor onder meer Het Financieele Dagblad, de biotoop van de homo economicus: de Zuidas,het hoofdstedelijke zakendistrict. Hij koos voor beelden in vogelperspectief. Bij de opening van de gelijknamige foto-expositie in BAUT Zuidas dit voorjaar verklaarde Jeroen Smit die keuze.

Door erboven te hangen, laat hij volgens hem ‘vissen zien hoe smerig het water is waarin ze zwemmen’. Vanuit de hoogte confronteert het werk van Boer de toeschouwer met de kwaliteit van het water, maar tegelijk ook met de eenzaamheid van plichtbesef en groepsdruk daarbeneden. En hij laat zien hoezeer kille professionaliteit is vervlochten met rauw overleven. Wie wil er nog in duiken?

Zie fotoserie Zo Zuidas.

Bron: Financieel Dagblad

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s