Op de Zuidas in Amsterdam is het nieuwe AkzoNobel Center geopend. Het gebouw is onderscheiden met een BREEAM-NL Excellent Nieuwbouw Ontwerpcertificaat. Beeldbepalend in het ontwerp van GROUP A is de combinatie van een glazen klimaatgevel met houten elementen.

Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat er een spel van reflectie en lichtbreking door de dag en seizoenen heen. Ter referentie van de gebruiker van het gebouw zijn de houten elementen afgewerkt met duurzame hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren.

GROUP A is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp van het exterieur en interieur van het gebouw, maar ook van de ondergrondse parkeergarage en de entree hiervan op het aangrenzende plein. Het entreegebouwtje is ontworpen in samenwerking met kunstenaar Steven Aalders.

De publieke plint moet het aangrenzende plein verlevendigen en zorgt voor een ‘natuurlijke’ overgang tussen de openbare ruimte en het interieur van het gebouw. In de plint is de Art Space opgenomen, waar werk uit de bedrijfscollectie van AkzoNobel wordt tentoongesteld. De Art Space is gerealiseerd in samenwerking met Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation) Tom Postma Design.

369550

Atrium
Twee verweven atriumruimtes vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke begane grond en de semi-publieke eerste verdieping. De begane grond wordt ook wel ‘AkzoNobel Experience’ genoemd en omvat de entree, de receptie, get restaurant en de Art Space.

De eerste verdieping, ‘Meeting AkzoNobel’, vormt het epicentrum voor medewerkers en zakenpartners. Via een tweede atrium wordt dit gebouwdeel verbonden met de hoger gelegen kantoorverdiepingen, die met een al even flitsende naam zijn gelardeerd: Working at AkzoNobel.

De werkomgeving is ingericht en vormgegeven om Het Nieuwe Werken optimaal te kunnen faciliteren. Aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, en een energiezuinige en gezonde werkomgeving zijn hierbij leidend, meldt GROUP A.

Het interieur is voorzien van maatwerkmeubilair en kenmerkt zich onder meer door geronde hoeken, die de dynamische uitstraling van het exterieur weerspiegelen. Het atrium vormt op iedere verdieping het kloppend hart. Het kleurgebruik in vloerbedekking en tafelbladen op de kantoorverdiepingen is hier het meest intens.

De kleuren verlopen vanuit het atrium richting de beide vleugels. Iedere verdieping heeft daarbij een eigen kleurtoon. De reflecties hiervan op de plafonds van de gestapelde verdiepingen vormen zo een verticaal kleurenpalet, die naarmate het donkerder wordt vanaf buiten beter zichtbaar is.

369556

WKO-installatie
Belangrijke en zichtbare aspecten die hebben bijgedragen aan het BREEAM-certificaat, zijn onder meer de PV-panelen op het dak, zonnecellen in de atriumbeglazing, een WKO-installatie, de nabijheid van het NS-station Amsterdam Zuid en de dubbele klimaatgevel.

In deze gevel, met daarin opgenomen te openen ramen, wordt zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weg geventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan, terwijl in de winter de ventilatie wordt afgesloten en de stilstaande warme lucht het gebouw isoleert.

De gelaagde glazen gevel is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat er voor moet zorgen dat het gebouw zowel overdag als ‘s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Bron: architectenweb.nl